2013. augusztus 16., péntek

Ül!

Ül!


TANANYAG:
A kutya hátsó lábain, szabályosan ül veled szemben, és így is marad míg fel nem oldod a parancsot.



  1. Állj vagy térdelj a kutya elé, egyik kezedben jutalomfalattal, amelyet a kutya fejénél kissé magasabbra
  2. tartasz.
  3.  Lassan húzd el a jutalmat a kutya feje fölött hátrafelé. Ekkor várhatóan felfelé fordítja az orrát, és leteszi a farát. Ha az utóbbit elmulasztja, húzd még tovább fölötte a jutalmat a farka felé. Amint letette a farát a földre , add oda neki a jutalmat, s hogy megjegyezze a pózt, tedd hozzá: "Ül!"
  4. Ha nem reagál az elvárt módon a jutalomfalatra, a mutató-és hüvelykujjaddal nyomd lefelé mindkét oldalról a hátsó felét, közvetlenül a csípőcsont előtt. Ezzel egyidejűleg húzd felfelé a pórázát, hogy visszahuppanjon ülő helyzetbe. Dicsérd és jutalmazd is, míg ül.
 Ha már megbízhatóan ül, várj néhány másodpercet a jutalmazással.Ne feledd: ez csak akkor jár neki, ha az elvárt pózt vette fel,vagyis szabályosan ül.


VÁRHATÓ EREDMÉNY:A kölyökkutyákkal már hathetes korban elkezdhetjük a tanulást a vezényszóval, s jellemzően ez az első dolog amit egy kutya megtanul - egy hét elteltével már látható eredménnyel.

PROBLÉMAKEZELÉS:

A kutyám a kezemre ugrik, ha jutalomfalat van benne.
Tartsd lejjebb a jutalmat,hogy állva elérje.

A kutyám leül ugyan,de folyton feláll.
Nem durva, de határozott mozdulattal ültesd vissza, a vezényszót (Ül!) ismételve. Ha már megtanulta, nem állhat fel,csak miután feloldottad a parancsot.

TIPP:
Minden egyes étkezés előtt ültesd le a kutyádat. Ez megerősíti a falkavezér-pozíciódat, ugyan akkor a jólneveltség jele is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése