2013. augusztus 16., péntek

Fekszik!

Fekszik:



TANANYAG:A kutya mellkasára, vagy hasára, vagy féloldalasan a csípőjére ereszkedve pihen. Ez a póz alkalmas az olyan kockázatos helyzetek elkerülésére, mint a veszélyes úton való áthaladás.



1) A kutya veled szemben ül. Tarts jutalomfalatot az orrához, amelyet lassan leteszel a földre.

2) Ha szerencséd van, a kutya követi az orrával a jutalmat, és lefekszik. Ekkor add oda neki a jutalmat és dicsérd meg. Ne feledd: csak akkor jutalmazd meg,ha felvette az elvárt testhelyzetet, vagyis lefeküdt. Ha a lefekvés helyett lehajolt,csúsztasd lassan felé a jutalmat a földön a mellső lábai között, vagy épp ellenkezőleg ,húzd el előle. Időbe telhet, de a kutya végül le fog feküdni.

3) Ha a kutyát hidegen hagyja az ennivaló, finoman nyomd lefelé oldalt a lapockájával. Dicsérd meg, amikor a földre ér.

4) Ha már megbízhatóan lefekszik utasításra ,fokozatosan késleltesd a jutalmazást. Amikor már fekszik, mond azt,hogy: „vár” , „meg vár” ,majd „ügyes” és csak azután add oda neki a jutalmat.


VÁRHATÓ EREDMÉNY:A pásztorkutyák és nyugodt természetű kutyák általában könnyebben lefekszenek, mint hosszú lábú, domború mellkasú hiperaktív társaik. A gyakorlatot azonban kortól függetlenül bármelyik kutyának megtaníthatjuk.

PROBLÉMAKEZELÉS:
A kutyám nem hajlandó felvenni ezt a pózt.
Azzal hogy a kutya lefekszik előtted alárendeltségét fejezi ki. Fogd fel úgy a helyzetet, hogy te a falkavezér vagy.
A kutyám nem akar fekve maradni.
Ha feláll ne jutalmazd meg, hanem nyomd le fekvő helyzetbe. Ha rálépsz a pórázra arra ösztönzöd, hogy korrigáljon amikor megpróbál felállni.
A kutyám az egyik helyiségben hajlandó lefeküdni, de máshol nem.
A felület (padló,kő) lehet az oka. A rövid szőrű kutyák nem szívesen fekszenek kemény felületre. Próbáld ki hátha egy szőnyegre, vagy egy törölközőre hajlandó lesz lefeküdni.

TIPP:
Ha a kutya felugrik rád vagy a pamlagra, használd a „Lefelé!” , „Le onnan!” vagy „Nem szabad!” vezényszavakat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése